+31 35 543 1000 info@kza.nl

Voor al die mensen die denken dat testautomatisering een doel is..

jan 10, 2019 | KZA Blogs, Professional, TA

Ik heb vast je aandacht getrokken met deze titel.. en dat is juist de bedoeling. In de tijd dat ik als (bureau) recruiter werkte sprak ik veel bedrijven die een vacature open hadden staan voor software tester. Ik zal echt niet zeggen dat ik álles van software testen weet maar wat me vooral opvalt is dat veel bedrijven mee willen gaan met de trend om testautomatisering te implementeren terwijl ze überhaupt nog niet eens tester over de vloer hebben gehad.

En ik hoor je nu denken: “Maar testautomatisering bestaat al zo lang..” Dat klopt. Helaas horen we alleen vaak dat bedrijven testautomatisering zien als doel, iets wat ze moeten hebben. Waarschijnlijk omdat het in hun optiek kosten besparend is. Onlangs sprak ik hierover met Jeroen Gouwentak, een van onze Business unit managers, testautomatisering op zich is zeker niet kosten besparend.  Iedereen kent vast wel wat cases waar men vol overgave aan de slag is gegaan met testautomatisering om maar te automatiseren. Het resultaat is dan vaak een mooie regressie set die wat aan de onstabiele kant is en waar een volledige run langer dan een nacht duurt.

Hoe zou je het dan wel kunnen aanpakken? Laten we bij het begin beginnen. Als je de testen wilt automatiseren is het, ondanks de “documentatie is niet nodig in agile” kreet,  handig als er het een en ander gedocumenteerd is: hoe wordt er getest, van welke requirements worden gebruik gemaakt en wat voor soort testen ga ik doen. Dit hoeven niet meer de boekwerken te zijn die we kennen vanuit de waterval tijd, maar met het oog op tracebility and onboarding is het wel zo handig om iets te hebben. Een goed begin is altijd een inventarisatie maken van wat er al is qua testen en dat eens tegen piramide van Mike Cohn aan te houden Kijk vervolgens eens of het nog steeds een piramide is, of is het stiekem een omgekeerde piramide?

Voor de piramide geldt, lager is makkelijker te onderhouden en lager is sneller. Vandaar dat we zoveel mogelijk testen op het laagste niveau willen hebben.

De key is dus om voordat je wilt gaan starten met het automatiseren van de tests je jezelf goed afvraagt wat het doel hiervan is. Vraag jezelf af waar jullie als organisatie naar toe willen als het gaat om het software ontwikkelproces. Denk hierbij aan vragen als: Hoe vaak wil ik releasen? Wat is de verantwoordelijkheid van de teams zelf m.b.t. kwaliteit? Op welke manier waarborgen we kwaliteit? Dit zijn over het algemeen geen makkelijke vraagstukken en wij van KZA  helpen we je hier uiteraard graag bij.