+31 35 543 1000 info@kza.nl

Planning is key!

okt 3, 2018 | Agile, KZA Blogs

In de jaren dat ik topsport deed waren alle dagen van de week strak gepland. Of nou ja dagen, ik kan rustig zeggen weken of misschien wel maanden. Waar vriendinnen het op maandag hadden over stappen, uitslapen en vooral ‘leuke dingen’ doen, vertelde ik dat mijn zondag voornamelijk bestond uit op tijd opstaan om drie uur te wielrennen, vervolgens te lunchen om daarna nog een loop/sprong training te doen. Dood normaal vond ik dat en bovendien heerlijk om te doen!

Op een normale dag zat ik tot half 4 op school, was ik om half 5 thuis waar mijn tas én eten al klaar stonden, schoot ik in mijn sportkleren om vervolgens in de auto te eten terwijl mijn moeder mij naar de ijstraining bracht in Den Haag. Op de dagen dat ik niet naar de ijsbaan moest kon ik dan mijn huiswerk maken want trainen vanuit huis kost nou eenmaal minder tijd. Later werkte ik maar drie dagen om alle andere dagen twee keer te kunnen trainen. Plannen werd nog belangrijker toen ik uit huis ging en het zelf moest gaan regelen. Wist je dat je binnen 10 minuten een pastaatje klaar kan maken? Zo’n keukenmachine kan namelijk heel snel al je groente snijden.

Toen ik na een aantal jaren stopte met schaatsen waren mijn avonden en weekenden ineens vrij, ik hoefde geen weken vooruit te plannen en zelfs in de weekenden kon ik uitslapen. Ook toen bleef ik wel vijf keer per week trainen want fit zijn en blijven willen we allemaal. Maar ik merkte ook dat ik een beetje onrustig begon te worden. Dan stond ik op zaterdag ochtend op, ging ik ontbijten en wat dan? Je kan nog boodschappen doen maar dat is niet echt dagvullend. Zelf had ik er last van maar mijn vriend die werd gek van alle voorstellen die ik dan deed: ‘Zullen we naar het strand?’, ‘Zullen we naar de Ikea?’, ‘De intratuin misschien?’ of ‘Toch naar de stad?’.

Deze zomer werd onze zoon geboren en uiteraard zitten we nog steeds op een blauwe wolk maar dat ik alles weer mag plannen, dagen en weken vooruit, daar geniet ik toch ook wel een beetje van! Het liefst ren ik de hele dag heen en weer, dat gaat niet meer. En ook moet ik tussen alle activiteiten wel een kwartiertje extra inplannen zodat ik ook overal op tijd aan kan komen. Maar toch geniet ik elke dag, ook al zijn de dagen prop vol en alles achter elkaar doorgeplant. Want ook met die strakke planning, plan ik ook me-time in. Minstens zo belangrijk.

Hoe ga jij om met drukke dagen, deadlines of me-time? Waar gedij jij het beste bij? Geen planning of juist heel strak?