+31 35 543 1000 info@kza.nl

Agile Coach Camp take-away: Troika Consulting

jan 24, 2019 | Agile, KZA Blogs, Professional

Voor een groep agilisten uit heel Europa worden de eerste ‘back in business’ dagen na de nieuwjaarsvakantie elk jaar doorgebracht in het Agile Coach Camp in Oslo. Dit jaar maakte ik voor het eerste deel uit van dit kleine en zelf organiserende Agile-evenement. In deze blog wil ik mijn persoonlijke favoriete take-away van dit evenement voorstellen.

Omdat dit evenement door de groep deelnemers zelf georganiseerd is, draaide ons eerste gesprek na de gebruikelijke introductie rond de vraag “Welke onderwerpen zie je graag terug komen tijdens de kennissessies?” Hoewel sessies over elk onderwerp welkom waren, was het belangrijkste focuspunt het coachingaspect binnen Agile, zij het als Scrum Master, een Agile Coach of gewoon iemand die zijn team naar voren wil brengen. Al gauw wordt een groot aantal technische onderwerpen naar voren gebracht, evenals vele “Oud & Nieuw onderwerpen” zoals het stellen van doelen en ontwikkeling in het komende jaar. De enige sessie die door de organisatoren was gepland, was een “Coaching Dojo”, een intensieve coachingoefening in kleine groepen. We wilden allemaal graag ‘onze handen vuil maken’ en aan deze oefening beginnen, maar tegelijkertijd kon je enige aarzeling zien: we hadden elkaar net een uur geleden voor de eerste keer ontmoet, velen van ons waren uitgeput van onze vluchten, sommigen van ons hadden nog nooit de rol van een coach gehad. Een van ons deed de suggestie om te beginnen met een andere, minder intense oefening: Troika Consulting. Deze methode is een van mijn grootste take-aways van het Agile Coach Camp, daarom heb ik ervoor gekozen om dat in deze blog te introduceren.

Voorbereiding voor Troika Consulting:
– Ga samen zitten in een groep van drie personen (als er meer mensen zijn, kunnen deze een toeschouwersrol aannemen).
– Iemand neemt de rol van de “klant” aan en twee nemen de rol van “consultant” op zich.

Stappen van Troika Consulting:

  1. De klant reflecteert op een vraag of kwestie waar hij of zij mee te maken heeft. ~ 1 minuut
  2. De klant legt de vraag aan de consultants uit. Alleen de klant spreekt. ~ 1 minuut
  3. De consultants stellen verduidelijkende vragen (zo kort en bondig mogelijk), de klant antwoordt. ~ 1 minuut
  4. De klant draait zich om. Hij of zij moet dicht genoeg blijven om te horen wat er gezegd wordt, maar de consultants mogen de gezichtsuitdrukkingen van de klant niet zien. De consultants bespreken vervolgens de vraag en mogelijke oplossingen onderling. ~ 5 minuuten
  5. De klant geeft feedback welke dingen die hij of zij hoorde het nuttigst en waardevolst waren. ~ 1 minuut

Troika Consulting behoort tot de ‘liberating structures’. Als je kijkt naar het effect dat deze oefening heeft, is de naam volkomen logisch: in plaats van heen en weer te schakelen tussen de consultants en de klant, moeten beide partijen voor een specifieke timebox echt luisteren en proberen te begrijpen wat er is gezegd. Op deze manier is de klant vrij om zijn probleem te verklaren zonder onderbroken te worden. Andersom zijn de consultants vrij om het onderwerp eenvoudig te bespreken zonder er een “therapiesessie” van te maken of een les voor de klant. Omdat de klant niet tegenover hen staat, verandert het in een discussie tussen twee gelijken over een kwestie die voor hen niet persoonlijk is. Geen blikken naar de klant om ervoor te zorgen dat de consultants de vraag goed begrepen. Gewoon een constructieve discussie.

Deze liberating structure kan voor verschillende doeleinden en verschillende instellingen worden gebruikt (zoals een retro), maar is waarschijnlijk het meest nuttig voor het creëren van vertrouwen tussen teamleden die elkaar niet goed kennen of die nog niet op een comfortabele en evenwichtige manier kunnen communiceren. Het kan ook heel nuttig zijn voor teams die niet gewend zijn in timeboxes te blijven bij het bespreken van een probleem.

Dus, heeft iemand ervaring met het gebruiken van deze oefening in hun team? Of andere suggesties om het te gebruiken? Ik zou blij zijn om ze te horen!

Happy scrumming,